vrijdag 13 juni 2008

Veel opstandelingen gedood bij Tarin Kowt in zuidelijk Afghanistan

Bij een aanval van opstandelingen op een gezamenlijke patrouille van het Afghaanse leger en de coalitie in de buurt van Tarin Kowt in de provincie Uruzgan zijn vrijdagochtend ongeveer 17 militanten gedood.

De coalitie zei in een verklaring dat er donderdag al werd gevochten en dat de rebellen zich terugtrokken in een gefortificeerde stelling die daarna vanuit de lucht onder vuur werd genomen. Verschillende burgers waren het gebied ontvlucht.

De coalitie zei dat ongeveer 100 opstandelingen dezelfde patrouille op vrijdagmorgen in de buurt van de Amerikaanse basis Anaconda opnieuw aanvielen. Daarna vluchtten ze naar een nabijgelegen dorp. Er werd toen opnieuw een luchtaanval uitgevoerd.

Nederlandse F-16’s namen deel aan het bombardement.

Hierbij werden volgens een woordvoerder van de coalitie ongeveer 17 militanten gedood. Er werd geen melding gemaakt van slachtoffers onder de militairen of burgers.

Anaconda
De Volkskrant meldt dat op 1 juni in het gebied een controlepost onder de voet werd gelopen en vervolgens werd Anaconda omsingeld door zes groepen strijders. Ook die aanval werd afgeslagen met behulp van luchtsteun.

Er kwamen een Afghaanse wachtpost en meerdere aanvallers om het leven. Op 3 juni vonden ruim tien strijders de dood nadat ze een nieuwe poging hadden gewaagd om de Amerikanen te verjagen.

Hierbij maakten ze ook gebruik van mortieren, aldus de krant, die het tijdstip van de gevechten in verband brengt met de opiumoogst die nu grotendeels binnen is.

Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de dreiging toeneemt in het door Nederlanders gecontroleerde gebied, dat meer in het zuiden ligt van Uruzgan.

Het Provinciaal Reconstructie Team van de NAVO-ISAF in Uruzgan wordt geleid door Nederland dat daarbij hulp krijgt van Australiƫ. In de provincie zijn daarnaast militairen actief van de coalitie die onder leiding staat van de Verenigde Staten.

Eerder dit jaar zei het Nederlandse ministerie van Defensie verrast te zijn door “de vele gevechten die er in Uruzgan worden geleverd. Daarbij zijn waarschijnlijk vele honderden Afghanen gedood”.

De Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop verklaarde onlangs dat niet bij wordt gehouden hoeveel mensen er om het leven komen omdat het volgens hem in elk geweldsconflict gebeurt dat er een onbekend aantal slachtoffers valt.

Bij luchtaanvallen worden ook zulke zware explosies veroorzaakt dat het de vraag is wat er nog van mensen is terug te vinden.

Geen opmerkingen: